Bibliotheek op School: Samen bouwen aan een taalrijke toekomst
Bibliotheken en scholen werken steeds meer samen. Een succesvol project is Bibliotheek Op School.
Wat is de Bibliotheek op School?
De Bibliotheek op School is een succesvolle samenwerking tussen bibliotheken en scholen om kinderen te inspireren en te ondersteunen in hun taalontwikkeling. Het doel? Lezen en mediawijsheid integreren in het dagelijks leven van leerlingen en hen laten groeien in taalvaardigheid en leesplezier.
Waarom is de Bibliotheek op School belangrijk?
- Wist je dat veel kleuters al met een woordenschatachterstand van 2.000 woorden aan de basisschool beginnen?
- Bij het verlaten van de basisschool heeft 25% van de leerlingen een taalachterstand van gemiddeld 2,5 jaar.
- Nederland telt 1,5 miljoen laaggeletterden, waarvan 15% van de 15-jarigen moeite heeft met lezen en schrijven.
Deze uitdagingen kunnen scholen en gemeentes niet alleen oplossen. Daarom is de bibliotheek een onmisbare partner in dit netwerk. Samen zorgen we ervoor dat kinderen via het (voor)lezen van boeken meer plezier in lezen krijgen, beter worden in taal en hoger scoren op toetsen.
Hoe werkt de Bibliotheek op School?
Elke school richt, samen met de bibliotheek, een inspirerende leesomgeving in met actuele boeken voor alle groepen. Ouders en leerlingen worden actief gestimuleerd om samen te lezen. Het team van bibliotheekconsulenten biedt workshops, activiteiten en ondersteuning om een blijvende impact te maken.
Praktijkvoorbeelden uit onze regio
Gemeente Bronckhorst
In Bronckhorst werken we met een combinatiefunctionaris, die scholen ondersteunt bij leesbevordering en mediawijsheid. Dankzij subsidies hebben zeven scholen een fysieke Bibliotheek op School ingericht. Daarnaast maken 18 scholen gebruik van projectplannen waarin onze leesconsulenten tweemaal per jaar een interactieve les geven.
Gemeente Doesburg
Het Montessori Kindcentrum Anne Frank heeft sinds 2016 een eigen Bibliotheek op School. In 2020 opende basisschool de Wetelaar haar bibliotheek, feestelijk ingeluid door schrijfster Tosca Menten.
Gemeente Doetinchem
In Doetinchem zijn inmiddels 9 bibliotheken op school ingericht, verspreid over 13 scholen. Een mooi voorbeeld is basisschool Kentalis, een school voor speciaal onderwijs, waar in 2017 een op maat gemaakte bibliotheek werd geopend. Ook basisschool de Haven en IKC Gaanderwijs hebben hun eigen inspirerende leeshoek.
De Monitor: Meten is weten
Met de Monitor brengen we de impact van de Bibliotheek op School in kaart. Via vragenlijsten voor leerkrachten, leerlingen en mediaconsulenten verzamelen we data over leesgedrag en leesmotivatie. Deze inzichten helpen scholen en bibliotheken om gericht te werken aan verbeteringen. De resultaten worden vastgelegd in een gezamenlijk jaarplan.
Wat biedt de Bibliotheek op School?
- Inspirerende leesplekken: Boeken die aansluiten bij elke leeftijd en interesse.
- Activiteiten en lessen: Van digitale prentenboeken tot workshops over mediawijsheid.
- Ondersteuning op maat: Onze leesconsulenten helpen scholen bij het opstellen en uitvoeren van een effectief leesbeleid.
Wat betekent dit voor kinderen?
Kinderen ontdekken de kracht van lezen, ontwikkelen hun taalvaardigheid en krijgen toegang tot een wereld vol verhalen en kennis. Ze leren met plezier en worden beter voorbereid op hun toekomst.
Wat betekent dit voor leerkrachten?
Leerkrachten ontvangen praktische handvatten om leesplezier en mediawijsheid in de klas te bevorderen. Ze worden gesteund door een netwerk van experts en krijgen toegang tot waardevolle tools zoals de Monitor.
Meer weten of aanmelden?
Wil je meer weten over de Bibliotheek op School of een samenwerking starten?
Neem contact op met onze Jeugdspecialist:
Naam: Jaqueline Terwijn
E-mailadres: j.terwijn@bibliotheekwestachterhoek.nl
Of bel ons algemene nummer op en +31 (0)314333445 ontdek hoe wij samen kunnen bijdragen aan de leesontwikkeling van kinderen.