Moeite met lezen

Heb je moeite met lezen?

In iedere bibliotheek hebben we speciale boeken, hulpmiddelen en cursussen.
Voor kinderen en volwassenen.

Makkelijk Lezen Plein

In iedere bibliotheek is een Makkelijk Lezen Plein voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. En voor hun ouders, meesters en juffen. 

Alles over het Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen boeken in de catalogus

Bekijk de video

4 You

Als lezen moeilijk of niet leuk is, omdat je dyslexie hebt bijvoorbeeld, kan dat behoorlijk lastig zijn. Zeker als je voor school moet lezen. In de 4You-collectie vind je makkelijke lees- en luisterboeken voor je lijst. Speciaal voor VMBO en de onderbouw van Havo/VWO. 4You kun je vinden in de Factory in Bibliotheek Doetinchem

Grootletterboeken

Worden de lettertjes steeds kleiner en helpt een leesbril ook niet echt meer? Ga dan over op het lezen van Grootletterboeken. Zoek het boek op dat je wilt lezen en kijk in de rechterkolom bij Verfijnen op materiaal of het ook als Grootletterboek verkrijgbaar is.  

Grootletterboeken tips

Luisterboeken

Lezen met je oren! Dat kan met een Luisterboek: een cd met een boek dat wordt voorgelezen. Handig als je moeite hebt met lezen. Er zijn luisterboeken in allerlei genres, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Luisterboeken tips

Passend lezen

Ben je dyslectisch, slechtziend of blind? Op de site van Passend Lezen is er een ruime keuze gesproken boeken voor de literatuurlijst. Je kunt ze streamen of downloaden. Ook vind je hier boeken met grote letters en nog veel meer info.

Meld je gratis aan

E-books

Als je lid bent van de bibliotheek dan kun je gratis e-books lenen. E-books kun je lezen op je smartphone, tablet, e-reader of laptop. Op deze apparaten kun je de grootte van het lettertype makkelijk aanpassen.

Lees meer over e-books lenen

Makkelijk lezen tips voor volwassenen

Klik hier voor nog meer tips


DigiTaalhuis

DigiTaalhuis

Het DigiTaalhuis is een plek in de bieb waar je naar toe kunt als je niet goed kunt lezen, schrijven of internetten. Of moeite met Nederlands hebt. Je hoeft geen lid te zijn van de bieb. Iedereen is welkom! Bibliotheek West-Achterhoek heeft drie DigiTaalhuizen: in Doetinchem, Hengelo en Doesburg. Heb je vragen dan kun je ook bellen met de Taalhuislijn Achterhoek: 088-0062999.


Tips

Spelleermaterialen

Spelleermaterialen - Foto © Edwin van de Graaf | Bibliotheek West-Achterhoek

Voor kinderen tot 6 jaar die moeite hebben met lezen kun je in de bibliotheek speciale spelletjes lenen. Tot de collectie behoren: foto-series, kwartetspellen, lotto's, dominospellen, letterdozen. 

Spelleermaterialen reserveren

Robotext

Robotekst zet documenten en foto's om naar toegankelijke bestanden. Na een paar minuten al ontvang je per mail de tekst in Word, Daisy, e-book of mp3 en kun je het op je laptop of mobiel lezen. 

Naar de Robotext website

Dyslexie lettertype

Het Lettertype Dyslexie is ontworpen door Christian Boer. Hij is grafisch ontwerper en hij heeft zelf dyslexie. Om lezen voor iemand met dyslexie gemakkelijker te maken, ontwierp hij het nieuwe lettertype.

Lees meer