Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel Nederlanders willen helpen. Ook in onze regio zijn er heel veel initiatieven opgestart. Op deze pagina een overzicht om je wegwijs te maken. 

De bibliotheek helpt

Bibliotheek West-Achterhoek doet altijd al heel veel voor vluchtelingen. Dus ook Oekraïnse vluchtelingen zijn van harte welkom bij ons. Maar we kunnen ook gastgezinnen helpen met bijvoorbeeld het invullen van formulieren of de Nederlandse taal. Want de opvang houdt vaak meer in dan alleen een warm bed. 

Spreekuren

Als je net in Nederland bent moet je ontzettend veel regelen. Als gastgezin wil je daar natuurlijk zo goed mogelijk je gasten mee helpen. Maar het is voor jou ook een onbekende situatie, waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. Bij de bibliotheek hebben we diverse spreekuren waar medewerkers je op weg helpen met bijvoorbeeld het invullen van formulieren.

alle spreekuren op een rij

Computers in de bieb

Voor de vluchtelingen is communicatie heel belangrijk. In de bibliotheek kan iedereen, ook als je geen lid bent, gratis gebruik maken van onze computers. Je kunt op de computers internetten, gebruik maken van word, excell en powerpoint en je kunt documenten kopiëren en printen.In iedere bibliotheek kun je bovendien je mobiel opladen en is er gratis wifi! 

kom naar de bibliotheek

3-maanden abonnement

Vluchtelingen uit Oekraïne en gastgezinnen kunnen bij Bibliotheek West-Achterhoek een gratis 3-maanden abonnement aanvragen.
Kom naar een van onze vestigingen. Bij de infobalie kan een medewerker je inschrijven.

meer informatie

Wat gebeurt er in jouw gemeente

Gemeente Bronckhorst

Gemeente Doesburg

Gemeente Doetinchem

Landelijke hulpacties

Leestips Volwassenen


Lisa Weeda Aleksandra

roman

Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

Bekijk dit boek

Boekentips Jeugd


Leer samen Oekraïens en Nederlands!

Werk je als vrijwilliger met vluchtelingen uit Oekraïne, heb je kinderen in je klas die gevlucht zijn of heb je vluchtelingen uit Oekraïne in je huis opgenomen? Dan is het fijn om elkaar een beetje te kunnen verstaan. Hier wat handige tips.


Lesmateriaal voor scholen in het Oekraïens

Alle vakken klas 1-11

Kunst en geschiedenis


Achtergrond informatie

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over het land?