“Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, kent op zijn derde jaar twee keer zoveel woorden als een kind dat niet is voorgelezen."
Door prentenboekentaal breiden kinderen hun woordenschat uit. Daarom promoot de bibliotheek het voorlezen van prentenboeken al aan kinderen vanaf 0 jaar.
Jong geleerd, oud gedaan – dat is een bekende wijsheid. En die geldt des te meer voor lezen. Kinderen die worden voorgelezen, horen veel nieuwe woorden. Woorden die in het dagelijks gebruik niet zo vaak voorkomen. Dat is heel belangrijk, want hun woordenschat groeit daardoor enorm. Het is aangetoond dat het aantal woorden dat een kind op deze manier verwerft, een voorsprong geeft op de basisschool – en die voorsprong is niet meer in te halen.
Maar dat is niet het enige. Ook de relatie met degene die voorleest, verbetert door het voorlezen zelf. Om het maar simpel te zeggen: je hebt het eens over iets anders met elkaar. En dat doet goed. Even een blik buiten de dagelijkse werkelijkheid van de boterham met pindakaas of de spruitjes op tafel.
Daarom is de bibliotheek er vanaf een zo jong mogelijke leeftijd bij: vanaf het consultatiebureau bereiken we de ouders met Boekstart. We zijn aanwezig op de kinderopvang met Boekenpret en Boekstart in de kinderopvang , we helpen ouders thuis met de VoorleesExpress en we organiseren speciale boekstartbijeenkomsten voor ouders waar we voordoen hoe leuk voorlezen is.
We doen alles om kinderen te helpen om zonder achterstand op school te beginnen!
Door de ogen van Wieb Broekhuijsen
Door de ogen van...
Wieb Broekhuijsen
Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.