Zorgplicht

We zijn verhuisd!

In Doesburg zijn we gaan samenwonen met veel andere partijen in het stadskantoor. Het is een kleine, maar heel fijne bibliotheek geworden, passend bij de gemeente en speciaal ingericht  voor de inwoners. De bibliotheek is in het stadskantoor onder één dak gebracht samen met de Buurtacademie, Caleidoz, het Streekarchief, de Plusbus en Vluchtelingenwerk. Als dit geen mooie basis is voor verdere samenwerking…..

De titel van deze column is Zorgplicht. Wat heeft zorgplicht nu met deze verhuizing en de samenwerking te maken? Heel veel!

Het geld voor de verhuizing kwam uit de grote landelijke subsidieregeling “Herstel Bibliotheekstelsel”. Met veel extra geld worden vestigingen opnieuw opgeknapt, van voldoende personeel voorzien en worden openingstijden uitgebreid. Dat is ook het geval in Doesburg.

De volgende stap is dat in de wet komt te staan dat iedere gemeente moet zorgen voor een goede bibliotheek. Dat moeten, daar gaat het om. Als het moeten een plicht is, als het MOET, als  het misschien zelfs tegen je zin is, dan komt er niets van terecht. Een plicht, een verplichting, een zorgplicht: worden we daar in onze sector nou echt vrolijk van?

Als je weet dat de ander iets moet, kun je op je strepen gaan staan. Je kunt iets afdwingen. Maar dat is niet wat we willen. Bibliotheken hebben zichzelf de afgelopen 10 jaar opnieuw uitgevonden. De basis – het verder helpen van mensen – blijft de kern van ons bestaan. We helpen mensen niet omdat we dat moeten, het is geen verplichting, maar omdat we het willen. Dat doen we samen met anderen, omdat we dan meer mensen bereiken. We willen graag samenwerken, we moeten het niet.

En zoals wij graag samenwerken om mensen beter te kunnen helpen, zo zou ik wensen dat gemeenten hun zorgplichtgaan zien als zorgwil. Niet omdat het moet, maar omdat het fijn is: een goede bibliotheek voor de inwoners. Een plicht drukt zwaar op de schouders van een gemeente. Maar als de gemeente het zelf wil, dan doen we als goede partners ons best voor elkaar. Dan halen we – ook met weinig geld – het onderste uit de kan voor de inwoners, van Doesburg!

Wieb Broekhuijsen
Directeur Bibliotheek West-Achterhoek

Door de ogen van Wieb Broekhuijsen

Zorgplicht

Essentiële dienstverlening

We voelen ons de koning te rijk!

Wel/niet/wel/niet/wel...

Niemandsland?

Lock-down

Ruimte

Zoals het klokje thuis tikt

Omdenk-team

Nieuwe geluiden

Wat ik mis...

Op reis in je hoofd

1000 plastic handsschoenen

131 appjes op zondagmorgen

Alles verandert

Met onze tijd mee

Wat, als een tekst een ‘appje’ wordt?

“Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, kent op zijn derde jaar twee keer zoveel woorden als een kind dat niet is voorgelezen."

“Landen die op school veel computers gebruiken, scoren bij rekenen en taal vaak onder het gemiddelde.”

"Lezers scoren hoger dan niet-lezers op intelligentietesten en zijn succesvoller in de samenleving."

“Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger.”

“Als alle laaggeletterden in Nederland een cursus zouden volgen, zou dit de maatschappij 700 miljoen euro opleveren.”

“Aandacht besteden aan lezen op jonge leeftijd, voorkomt leesproblemen op oudere leeftijd en gaat zelfs laaggeletterdheid tegen.”

“Vaardige lezers vinden makkelijker een baan, verdienen een hoger salaris en hebben betere uitzichten op een succesvolle loopbaan”

“Voorlezen aan baby’s nog voordat ze kunnen praten heeft een gunstig effect op de taalontwikkeling”

“Op de arbeidsmarkt is 80% van het werk op de één of andere manier gerelateerd aan lezen en schrijven. Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterden. Zij hebben geen werk en zijn lager opgeleid.”

"Een grote leesvaardigheid is cruciaal voor Nederland als kennis- en informatie-economie. Er bestaat een positief verband tussen de geletterdheidsscores van een land en de lange termijngroei van het bruto nationaal product."

"Kinderen die dagelijks minder dan vijf minuten per dag lezen, lezen in een jaar slechts 21.000 woorden. Kinderen die 15 minuten per dag lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar."

"Iemand die vaak fictie leest, daar profijt van heeft in zijn sociale leven. Het inleven in de verhaalpersonages helpt ons om ons in te leven in mensen in het dagelijks leven"

Door de ogen van...

Wieb Broekhuijsen

Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.

Lezen

Leren

Inspireren